Aktualno

Obisk ženskega in moškega pevskega zbora Stane Habe v Vrtcu Urša

Obiskali so nas pevci ženskega in moškega pevskega zbora Stane Habe

Obisk ženskega in moškega pevskega zbora Stane Habe  v Vrtcu Urša

03.03.2017

Petje in poslušanje ljudskih pesmi pogosto v vseh nas prebudi občutke domačnosti in nas popelje v naše otroštvo. V Vrtcu Urša tovrstnim dejavnostim posvečamo veliko pozornosti, zato vsebine, ki so povezane z našo tradicijo prioritetno načrtujemo in izvajamo v naših obogatitvenih programih.

Zavedamo se pomembnosti ohranjanja naše identitete preko ljudskih plesov, poslušanja ter petja pesmi, ki so jih prepevali že naši dedki in babice. Veseli in ponosni smo, da tradicionalno sodelujemo z ženskim in moškim pevskim zborom Staneta Habeta pod vodstvom zborovodkinje gospe Marike Haler. Ker sledimo načelu postopnosti so se otroci skupin 4 - 5 letnih otrok udeležili nastopa moškega pevskega zbora. Našim otrokom strokovni delavci skozi celotno predšolsko obdobje predstavljajo znamenitosti in običaje naše občine, kamor spada tudi slamnikarstvo in slamniki, zato otroci niso spregledali pravih domžalskih slamnikih, ki so jih imeli na glavah lepo urejeni gospodje.

Ob tej priložnosti naj vam zaupam še prisrčno anekdoto, ki je popestrila naše skupno medgeneracijsko druženje. Zborovodkinja gospa Marika Haler je otroke vprašala ali vedo kaj nosijo gospodje na glavah in vsi v en glas so vedeli povedati, da so to »naši« slamniki. Ob naslednjem vprašanju ali otroci vedo od kod prihajajo, pa je deček jasno in glasno odgovoril, da prihajajo iz Slamnikarskega muzeja. Verjemite mi, da smo se vsi navzoči odgovoru iz srca nasmejali.

Otroci pred vstopom v šolo pa se vsako leto udeležijo nastopa ženskega pevskega zbora. Oba zbora sta otroke popeljala na potovanje v svet ljudskega petja, pri tem jih je zborovodkinja motivirala, da so bili pozorni na besedilo pete pesmi, zato so posledično spoznavali tudi pogovorni jezik, ki so ga govorili v starih časi. Za presenečenje dneva so poskrbele energične gospe, saj so otrokom doživeto in z občutkom zapele pesem z naslovom Mavrica, ki je stvaritev našega priznanega domžalskega skladatelja Tomaža Habeta.

Veselje je bilo spremljati naše najmlajše, kako so nekatere pesmi prepoznali ter jih skupaj z vzgojitelji in starejšimi pevci veselo prepevali. Naše druženje z ženskim in moškim pevskim zborom je bilo za vse navzoče zelo prijetno in poučno, tako, da se že veselimo ponovnega srečanja. Ob tej priložnosti bi se v imenu otrok in zaposlenih zahvalila vsem pevkam in pevcem, ter njihovi zborovodkinji gospe Mariki Haler za lepo pripravljen in voden program, ki nam bo vsem skupaj ostal v lepem spominu.

Nuška Rožič, pomočnica ravnateljice

Domov   |   Aktualno   |   O vrtcu   |   Uprava   |   Svetovalna služba   |   Prehrana   |   Kotiček za starše   |   Galerija   |   Zaposleni   |   Prijava   |   Registracija

© Vrtec Urša 2018