Tradicionalni slovenski zajtrk

DEJAVNOSTI OB DNEVU SLOVENSKEGA ZAJTRKA

Tradicionalni slovenski zajtrk

05.12.2018

Tudi v našem vrtcu smo se 16. novembra pridružili že osmi izvedbi projekta »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki poteka skupaj z Dnevom slovenske hrane tretji petek v novembru. Pripravili smo si posebne pogrinjke in uživali ob jedi. Jedli smo lokalno pridelana živila: kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Skozi celoten mesec smo se v skupinah pogovarjali o pomenu čebelarstva, kmetijstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave, uravnotežene in lokalno pridelane hrane ter aktivnem življenju. Velik poudarek je bil na spoznavanju čebel, še posebej Kranjske sivke. Spoznavanje čebel in čebelarstva je potekalo preko različnih dejavnosti: prebiranja zgodb, lutk, petja pesmi, ustvarjanja EKO smreke s kranjskimi sivkami, bibarij, oponašanja letenja čebel, okušanja medu, ogleda risank, oddaj, čebeljega plesa, sprehoda po Čebelarski poti ob Kamniški Bistrici in izdelovanja čebel, čebelnjakov in panjskih končnic ob uporabi različnih tehnik. Dve skupini pa sta obiskali tudi Čebelarski muzej v Radovljici, nad katerim so bili navdušeni.

Razveselili smo se tudi obiska čebelarjev, ki so nam podrobneje predstavili njihovo delo in delo čebel. V zahvalo smo jim zapeli tudi kakšno pesmico, povedali deklamacijo ali pregovore, ki smo se jih tekom meseca naučili.

Že tradicionalno tretji petek v novembru obeležujemo Dan slovenske hrane in njen osrednji projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki smo ga izvedli 16. novembra tudi v našem vrtcu. Zajtrkovali smo živila iz lokalnega okolja (kruh, maslo, med, jabolka in mleko).

V skupinah smo se skozi cel mesec pogovarjali in preko različnih dejavnosti spoznavali pomen čebelarstva, kmetijstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave, uravnotežene in lokalne hrane ter gibanja. Otroci so ustvarjali EKO smreko s kranjskimi sivkami, prebirali različne zgodbe, se igrali bibarije, prepevali pesmi o čebelah, izdelovali čebele, čebelnjake in panjske končnice z različnimi tehnikami, oponašali letenje čebel, si ogledali risanke, oddaje, zaplesali čebelji ples, se sprehodili po Čebelarski poti ob Kamniški Bistrici, dve skupini pa sta obiskali tudi Čebelarski muzej v Radovljici. Na obisk so prišli tudi čebelarji, ki so nam podrobneje predstavili delo čebelarja in čebele. Otroci so se čebelarjem zahvalili s krajšim programom s pesmicami, deklamacijami in pregovori.

Čebele so naše prijateljice in nas spremljajo vse življenje hkrati pa so ambasadorke čistega okolja. Zato ne smemo pozabiti na Svetovni dan čebel, ki ga praznujemo 20. maja, na rojstni dan pomembnega slovenskega čebelarja Antona Janše.

Vzgojiteljica Sara Ložar

Domov   |   Aktualno   |   O vrtcu   |   Uprava   |   Svetovalna služba   |   Prehrana   |   Kotiček za starše   |   Galerija   |   Zaposleni   |   Prijava   |   Registracija

© Vrtec Urša 2019