Aktualno

22. APRIL - SVETOVNI DAN ZEMLJE

22.04.2020

ZEMLJA PRAZNUJE

22. APRIL - SVETOVNI DAN ZEMLJE

ZEMLJA PRAZNUJE –
KAJ NAJ JI DAMO,
SAJ NJENIH MISLI
SPLOH NE POZNAMO?

DAJMO JI PESEM –
NAŠO ZDRAVLJICO,
IN VELIKANSKO
SLADKO POTICO.

VSA TA DARILA
JE ODKLONILA
IN NAS LJUBEČE
NAGOVORILA:
»DAJEM VAM HRANO
ZA PREŽIVETJE,
ŠIRNA PROSTRANSTVA,
ZRAK IN ZAVETJE.
VSAK, KI ZASTRUPLJA
MOJ ČUDEŽNI VRT,
SEBE IN MENE
OBSODI NA SMRT!«

"Iz revije Zmajček, št 8, letnik 16, napisala Zvezdana Majhen, ilustracija Kristina Krhi"

Danes praznuje naša Zemlja, naš planet. Nudi nam vse, da lahko živimo na tem planetu, pa ne le mi ljudje, tudi živali in rastline – vsi smo del domačega planeta.

Zato je danes idealna priložnost, da se za hip spomnimo kakšen prečudovit dar je življenje oziroma obstoj na tako naravno pestrem planetu kot je naša Zemlja.

22. april se kot dan Zemlje na svetovni ravni letos praznuje že 50. leto zapored. Glavna tema letošnjega dneva Zemlje so podnebni ukrepi.

Louise L. Hay je zapisala: “Zemlja človeštva ne rabi za preživetje. Preden smo prišli na ta planet, je šlo materi Zemlji kar dobro. Če je ne bomo ljubili, bomo izgubljeni.”

Tudi naše otroke vzgajamo v družbeno odgovorne ljudi, v našem vrtcu se veliko pogovarjamo o skrbi za okolje in naš planet. Vsi, otroci in zaposleni, celo leto skrbno ločujemo odpadke, trudimo se, da bi zavrgli čim manj hrane, pazimo da ne onesnažujemo okolja, sadimo rastline, pazimo, da po nepotrebnem ne trošimo električne energije in vode. V aprilu nas obišče Grini in preveri, kako smo ekološko osveščeni in vedno znova ugotovi, da so otroci polni znanja o vsem, kar je povezano z ločevanjem in recikliranjem odpadkov.  Ker  vem, da otroci poznajo in obvladajo ločevanje odpadkov, včasih bolj kot odrasli, sem pripravila idejo, kako praznovati dan Zemlje v naravi.

Odpravite se v gozd, kjer otrok nabere različne plodove, vejice, vse kar najde v gozdu. Doma jih potem razstavi, skupaj z vami poimenuje, kaj je našel.

                                               

Potem lahko najdene naravne materiale vloži v stekleničke z vodo in opazuje, kako se bo snov v vodi razkrajala, razpadla. Tako bo spoznal, da tudi v naravi snov razpade, ne da bi to škodilo okolju. Otroku pojasnimo, da lahko s takšno vodo zalijemo gredice ali cvetlična korita.

Lahko pa skupaj naredimo plakat, kjer na eno stran plakata nalepimo ali narišemo »veselo« Zemljo, na drugo stran pa »žalostno« Zemljo.

Pod njuni sličici pa nalepimo ali narišemo dejavnosti, s katerimi skrbimo, da bo naš planet čist, ali pa, kako Zemljo onesnažujemo in je zato žalostna, saj lahko zboli.

Malo v pomoč…              

 

 

    

Pa še dva kratka poučna animirana filmčka:

https://www.youtube.com/watch?v=vbM6nY6IvbY

https://www.youtube.com/watch?v=Rh9XGrbLNic

Za konec pa vas vabim na čudovito potovanje, kjer si bomo ogledali nekaj res lepih posnetkov naše Zemlje.

https://www.youtube.com/watch?v=6v2L2UGZJAM

"Svojo zemljo lahko zdravimo. Lahko pomagamo ustvarjati zdrav planet, na katerem lahko uspevamo ter veselo in mirno živimo. Toda tega ne bomo dosegli, dokler ne bomo ljubili sebe."  (Louise L. Hay)

Domov   |   Aktualno   |   O vrtcu   |   Uprava   |   Svetovalna služba   |   Prehrana in zdravje   |   Kotiček za starše   |   Galerija   |   Zaposleni   |   Prijava   |   Registracija

© Vrtec Urša 2023