Aktualno

Pestro pevsko leto vrtca Urša

22.06.2023

Uršin pevski zbor

Pestro pevsko leto vrtca Urša

Najmlajše pevke in pevci se nahajajo v šestih enotah našega vrtca, tri največje, Urša, Češmin in Mavrica pa so bile v letošnjem šolskem letu 2022/2023 združene v enotni Pevski zbor Vrtca Urša, kjer je prepevalo okoli 60 otrok starosti 5-6 let. Z glasbenimi dejavnostmi pri otrocih spodbujamo veselje do zvoka, razvijamo splošno sposobnost zaznavanja, pozornost,… Tako s poslušanjem, izvajanjem in ustvarjanjem glasbe vplivamo na otrokov čustveni, socialni in spoznavni razvoj.

Enotni pevski program smo sestavili vzgojitelji, vodje pevskega zbora po enotah, Saša Križman, Mira Mlakar Korbar ter Gregor Kotnik. Skrbno izbrane skladbe slovenskih avtorjev smo izbrali glede na želje otrok in ob tem hkrati upoštevali tudi participacijo, z izborom ljudskih skladb pa smo se poklonili izročilu, ki žal, tone v pozabo. V našem vrtcu se zavedamo, da je ravno čut zanj treba razvijati ter negovati in tako pripravili venček ljudskih, med katerimi so bile skladbe Šmentana muha, Regiment po cesti gre in Žabja svatba. Ob njih smo usvajali tudi ritem in spoznavali male instrumente.

Z vajami smo pričeli v mesecu oktobru, ko smo se medsebojno spoznali in pogovorili o željah, kaj sploh prepevati. V vrtcu pevski zbor ponujamo kot obogatitveno dejavnost, dobivamo pa se enkrat tedensko po enotah, ob velikih dogodkih pa se poslužujemo tudi skupnih vaj, ki so nasploh dosegle veliko odobravanja tako s strani otrok, kot tudi njihovih staršev. Ravno slednji so aktivno vključeni v proces, kar izkazujejo s sodelovanjem na prireditvah. V letošnjem letu je bilo tudi pevsko leto pestro, saj smo imeli svoj prvi nastop že v prazničnem decembru. Zimski repertoar skladb smo predstavili na internem druženju naših vzgojiteljic, peric, kuharic in hišnikov, ki uživajo zaslužen pokoj. Prepevanje ob takih druženjih je prav posebno doživetje. Po končani mrzli zimi nas je razveselilo povabilo na občinski praznik Spoznajmo se, Praznujmo skupaj. Ob tem velikem dogodku smo nastopali z venčkom ljudskih pesmi in poželi ogromen aplavz naših staršev, vodstva in ostalih gledalcev. Kmalu zatem so se pričele priprave na naš zaključni koncert, ki smo ga izvedli 7.junija 2023 v polni večnamenski dvorani naše enote Pikapolonica, Dob. Tam smo se predstavili s kar enajstimi skladbami, med katerimi sta bili dve tudi delo našega domžalskega skladatelja Tomaža Habeta, Kdo lovi in Pisana račka ter tako zaključili pestro pevsko leto, ki se nadaljuje z naslednjimi generacijami predšolskih otrok, saj nam volje in entuziazma nikoli ne zmanjka.

Saša Križman, Mira Mlakar Korbar in Gregor Kotnik

Domov   |   Aktualno   |   O vrtcu   |   Uprava   |   Svetovalna služba   |   Prehrana in zdravje   |   Kotiček za starše   |   Galerija   |   Zaposleni   |   Prijava   |   Registracija

© Vrtec Urša 2024