Aktualno

ZDRAVJE V VRTCU

28.07.2021

POČUTIM SE DOBRO

Zdravje v vrtcu Urša

ZDRAVJE V VRTCU

V letošnjem šolskem letu se je v sklopu projekta Zdravje v vrtcu nadaljevala lanska rdeča nit, ki je tudi v tem letu dobro dopolnjevala cilje našega vrtca. Kajti vsi skupaj se trudimo za dobro počutje, tako fizično, kot tudi psihično, saj je predvsem v trenutnih razmerah še kako na mestu rek »Zdrav duh v zdravem telesu«. Tako smo vzgojitelji v skupinah skozi celo leto organizirali dejavnosti, ki so se navezovale na gibanje, zdrav način življenja, dobrega počutja – duševnega zdravja, varnosti v prometu, osebni higieni, naravi in varovanju okolja, zdravi prehrani.

Na področju duševnega zdravja so se otroci srečali  z različnimi delavnicami: spoznavanje čustev, izdelovanje didaktične igrače »ura s čustvenčki«, likovne delavnice na temo čustva, ples ob klasični glasbi s trakovi, vodena vizualizacija, masaža, gozdna čuječnost, sproščanje ob likovnih delavnicah preko slikanja in uporabe naravnih materialov.

Na področju gibanja so otroci svoje gibalne spretnosti urili na različnih poligonih, štafetnih igrah, igrah z žogo, dnevnih gibalnih minutk, sprehodih, prostem gibanju na igralih, »Kolesarčkih«.

V navajanju na zdrav način življenja kamor sodijo tudi zdrave prehranske navade so si otroci ogledali risane filme Lepši svet, Ostal bom zdrav ter Čiste roke za zdrave otroke. Otroci so s pomočjo strokovnih delavcev pripravili zelenjavne juhe, sadne napitke, sadne solate.

Skrbeli smo za varnost otrok v prometu (prečkanje čez prehod, dvignjena roka ob prečkanju, hoja po pločniku). Otroci so prometne znake spoznavali tudi preko igre ter Kolesarčkov in kolesarskega dne. Starejši otroci so se odpravili na orientacijske pohode.

Pogovarjali smo se tudi o korona virusu: zgodba o koronavirusu, pogovor o doživljanju/čustvih v korona-času.

Skrb za osebno higieno smo uresničevali tekom dnevne rutine, z njenim pomenom pa so se otroci srečevali tudi v dejavnostih: plakat o higieni rok, spoznavanje pomembnosti umivanja rok s pomočjo Schaumi pene, ogled predstavitvenih filmov s strani NIJZ in WHO. Seznanili so se tudi s pomembnostjo skrbi za zdrave zobe in si ogledali film Umivanje zob ter preko pravljice Sapramiška spoznavali pomembnost zobozdravnika.

V teh drugačnih časih pa smo se vzgojitelji še bolj trudili in čim več dejavnosti prenesli na zunanje površine ter tudi na ta način skrbeli za dobro psiho – fizično stanje otrok in zaposlenih.

Koordinator projekta Zdravje v vrtcu

Anja Maček

Domov   |   Aktualno   |   O vrtcu   |   Uprava   |   Svetovalna služba   |   Prehrana in zdravje   |   Kotiček za starše   |   Galerija   |   Zaposleni   |   Prijava   |   Registracija

© Vrtec Urša 2024